Opzet cursussen
De cursussen bestaan uit 3 individuele sessies van elk 90 minuten.
Tijdens de eerste sessie ga je na een introductie kennismaken met de eerste twee basisfenomenen van haptonomie; ruimte maken en grenzen stellen. Door middel van onderliggende theorie, praktische oefeningen en het bespreken van je ervaringen word je bewuster van de signalen die je lichaam afgeeft. Bij de tweede en derde sessie komen op dezelfde wijze de andere basisfenomenen aan bod; openen & sluiten, naderen, basispresentie en effectief & affectief contact. Na afloop kun je de wereld om je heen met je tastzin beter voelen en daarbij geeft je lichaam aan: het voelt goed of het voelt niet goed, het is een ‘ja’ ik wil dit wel of het is een ‘nee’, ik wil dit niet. Alle sessie zijn toegepast op jouw persoonlijke situatie.
Afhankelijke van je behoefte kun je kiezen uit een van de volgende cursussen:
• Haptonomie voor (over)belaste moeders
• Haptonomie bij chronische ziekten
• Haptonomie voor mantelzorgers
• Haptonomie voor professionals in de zorg
Haptonomie voor (over)belaste moeders
Als moeder is je agenda vaak goed gevuld. Soms té gevuld waardoor er bijvoorbeeld weinig tijd en ruimte voor jezelf overblijft. Door je lichaam beter te gaan voelen word je bewuster van de hoeveelheid ruimte die jij wilt innemen. Met behulp van oefeningen leer je de signalen van je lichaam herkennen waardoor je beter in staat gaat zijn om ruimte voor jezelf te maken. Hiermee kun je meer ruimte en balans krijgen in je agenda.
Om alle ballen in de lucht te houden is het denkbaar dat je regelmatig over je grenzen gaat. Met behulp van haptonomische oefeningen ontdek je hoe het voelt je als je lichaam de signalen afgeeft bij een grens en wanneer je lichaam ‘stop’ zegt. Je lichaam geeft heel duidelijk aan of je iets wel wilt of niet. Het is een ‘ja’ (ik wil dit wel) of een ‘nee’ (ik wil dit niet). Bij iemand die langdurig over zijn/haar grenzen heen gaat loopt de accu leeg. Door tijdig je grenzen aan te gaan geven blijf je fitter en beter in balans.
Naast ruimte maken en grenzen stellen ontdek je de ook andere haptonomische fenomenen tijdens de cursus. Een stukje theorie met uitleg over o.a. grenzen en ruimte wordt ruim aangevuld met oefeningen om je lichaam beter te voelen en het delen van ervaringen.
Haptonomie bij chronische ziekten
Een chronische ziekte heeft dagelijks impact op je leven. Vaak is je energieniveau wisselend van aard en wanneer je moe bent heb je bijvoorbeeld minder ruimte (oftewel puf) voor bepaalde activiteiten. Door je lichaam beter te gaan voelen word je bewuster van de ruimte die jij hebt en hoe je ermee om wil gaan. Met behulp van oefeningen leer je de signalen van je lijf herkennen waardoor je beter in staat gaat zijn om de ruimte voor jezelf comfortabel te maken.
Het is denkbaar dat je met een chronische ziekte vaker over je grenzen gaat. Met behulp van haptonomische oefeningen ontdek je hoe het voelt je als je lichaam de signalen afgeeft bij een grens en wanneer je lichaam ‘stop’ zegt. Je lichaam geeft heel duidelijk aan of je iets wel wilt of niet. Het is een ‘ja’ (ik wil dit wel) of een ‘nee’ (ik wil dit niet). Door tijdig je grenzen aan te gaan geven loopt je accu minder snel leeg en blijf je fitter.
Naast ruimte maken en grenzen stellen ontdek je ook de andere haptonomische fenomenen tijdens de cursus. Een stukje theorie met uitleg over o.a. grenzen en ruimte wordt ruim aangevuld met oefeningen om je lichaam beter te voelen en het delen van ervaringen.
Haptonomie voor mantelzorgers
Als mantelzorger is je agenda vaak goed gevuld. Soms té gevuld waardoor er bijvoorbeeld weinig tijd en ruimte voor jezelf overblijft. Door je lichaam beter te gaan voelen word je bewuster van de hoeveelheid ruimte die jij wilt innemen. Met behulp van oefeningen leer je de signalen van je lichaam herkennen waardoor je beter in staat gaat zijn om ruimte voor jezelf te maken. Hiermee kun je meer ruimte en balans krijgen in je agenda.
Om alle ballen in de lucht te houden is het denkbaar dat je regelmatig over je grenzen gaat. Met behulp van haptonomische oefeningen ontdek je hoe het voelt je als je lichaam de signalen afgeeft bij een grens en wanneer je lichaam ‘stop’ zegt. Je lichaam geeft heel duidelijk aan of je iets wel wilt of niet. Het is een ‘ja’ (ik wil dit wel) of een ‘nee’ (ik wil dit niet). Bij iemand die langdurig over zijn/haar grenzen heen gaat loopt de accu leeg. Door tijdig je grenzen aan te gaan geven blijf je fitter en beter in balans. Naast ruimte maken en grenzen stellen ontdek je ook de andere haptonomische fenomenen tijdens de cursus. Een stukje theorie met uitleg over o.a. grenzen en ruimte wordt ruim aangevuld met oefeningen om je lichaam beter te voelen en het delen van ervaringen.
Haptonomie voor professionals
Voor professionals in de zorg heeft kennis over de basisfenomenen haptonomie en het voelen van je lichaam een meerwaarde voor jezelf en voor je cliënt. Welke signalen geeft jou lichaam af wanneer je lichaam ‘stop’ zegt, hoe voel je grenzen, hoe maak je ruimte (in je agenda, werk en privé), wanneer open jij voor iemand, wanneer ben je gesloten, hoe stem je af op je cliënt zodat hij zich opent voor informatie, hoe kun jij je cliënt laten voelen als er een grens overschreden wordt? Je maakt kennis met de basisfenomenen van haptonomie tijdens deze cursus. Hierbij kun je denken aan grenzen stellen, ruimte maken, openen & sluiten, effectief & affectief contact, basispresentie en naderen.